NovostiBudite na oprezu - čuvajte svoje podatke!

Budite na oprezu – čuvajte svoje podatke!

Nikada ne ostavljajte podatke o svojoj platnoj kartici na neproverenim sajtovima, ne šaljite ih putem Vibera, WhatsAppa ili preko KP Poruka, i ne otvarajte nepoznate linkove.

Na slici možete videti gde se nalaze kartični podaci koje je važno da čuvate:

Kartični podaci koje je važno čuvati

KupujemProdajem u ovom trenutku nema sistem plaćanja između kupaca i prodavaca, niti ima svoju kurirsku službu. Ukoliko ikada budemo uvodili neki od ovih servisa, to će jasno biti vidljivo na samom KP.

Ako Vam neko predloži slanje pošiljke, ili plaćanje iste preko KupujemProdajem, znajte da se radi o pokušaju prevare. Cilj je dolazak do podataka sa Vaše platne kartice, kako bi se dalje zloupotrebili. Kako bi izvršio uplatu, kupcu je potreban samo broj Vašeg računa.

Kako izgleda pokušaj prevare

Lažni kupac najčešće pošalje sliku “uspešne uplate” nakon samo par razmenjenih poruka i traži od Vas da potvrdite prijem sredstava koja Vam je unapred uplatio, tako što ćete uneti svoj broj kartice na određenoj internet stranici (na kojoj se čak može naći i KP logotip).

Dešava se i da “kupac” pošalje lažan link Pošte preko kog ćete “bezbedno preuzeti novac”, ili PostExpress-a ili neke druge kurirske službe koja treba da “pokupi stvar koju ste oglasili”.

Primer pokušaja prevare. KP za sada nema kurirsku službu niti procesira plaćanja!

Posebno obratite pažnju na adrese sajtova!

Adresa internet sajta na kojem se nalazite je jedinstvena za svaki sajt na internetu. Vidljiva je u vašem internet pretraživaču. Prevaranti se oslanjaju na lažno predstavljanje, praveći sajtove za krađu podataka na adresama koji veoma liče na legitimne sajtove ozbiljnih firmi.

Pravi internet domenLažni domen za prevare
https://www.kupujemprodajem.comwww.kupujemprodajem-com
www.kupujemprodajem-rs
www.kupujem-prodajem.com
https://www.aks.rshttps://aks.oberpays.top
https://www.bex.rshttps://beks.uvlpay.site
https://posta.rswww.posta-rs
www.posta_rs
https://www.dexpress.rshttps://aks.uvlpay.site

Ovo su samo primeri, spisak nije konačan! Imajte u vidu da prevaranti falsifikuju i ostale sajtove, tako da savetujemo oprez i kada u porukama šalju linkove kurirskih službi koje nismo ovde pomenuli.

Primer pokušaja prevare sa lažnim linkom AKS kurira.

Uvek uporedite domen iz linka koji dobijete sa zvaničnim domenom firme, a posebno obratite pažnju na sitne detalje koje smo opisali.

Primeri lažnih stranica plaćanja:

Domen stranice je lažni, a ime i adresa uplatioca su izmišljeni i variraju od slučaja do
slučaja.

Na šta još da obratite pažnju

Posebno budite na oprezu ukoliko se “kupac” javi porukom na čudnom srpskom, koji obično deluje kao da je nevešto preveden sa nekog stranog jezika, i predstavlja se kao da je iz neke istočnoevropske države poput Belorusije.

Kanal komunikacije je WhatsApp poruka ili KP poruka, ali ne isključujemo ni e-mail, SMS i Viber.

Prevara uplata 3
Loš srpski može biti znak za uzbunu, uz sve prethodno navedeno.

Šta da radite ako posumnjate na prevaru

Kao što nekome na ulici ne biste tek tako pokazali svoju bankovnu karticu – nemojte to raditi ni preko interneta, dok se ne uverite da je sve bezbedno.

Ako posumnjate na prevaru, naš savet je da se ne upuštate u dalju konverzaciju. Blokirajte takav kontakt i prijavite ga podršci mreže preko koje su Vas konaktirali. Ukoliko je u pitanju KP korisnički nalog, prijavite ga.

Ukoliko ste uneli svoje kartične podatke, kontaktirajte svog izdavaoca kartice u najkraćem roku, kako biste što pre blokirali karticu!

Čuvajte sve svoje podatke i prijavljujte nam sve nepravilnosti. Ukoliko imate nekih pitanja ili nedoumica u vezi sa opisanom pojavom, molimo kontaktirajte našu podršku.