Kako da prepoznate phishing, odnosno pokušaj krađe Vaših podataka

Pokušaj krađe podataka internet korisnika, ili na engleskom phishing (u prevodu – pecanje) je krađa ličnih podataka kao što su lozinke, brojevi bankovnih računa i podaci platnih ili kreditnih kartica. Često rezultuje materijalnom ili drugom vrstom štete.

Ovaj tekst će Vam pomoći da prepoznate i izbegnete ovakav pokušaj prevare, te budete bezbedni kako na KupujemProdajem tako i na drugim mestima na internetu.

Kako izgleda pokušaj phishinga?

Najčešće će se desiti da prevarant pokušava da Vas preusmeri na drugi sajt, koji obično izgleda kao veoma verna imitacija sajta nekog poznatog i renomiranog brenda. Ali bez brige, pokušaj phisinga možete prepoznati uz malo opreza! Pogledajte jedan od najskorijih, tipičnih primera:

Prevaranti mogu da Vam se obrate na različite načine, putem Vibera, What’s Appa, SMS-a, pa čak i preko lažnih profila na društvenim mrežama, ili preko KP Poruka. Na prvu loptu ih možete prepoznati i po tome što u njihovom tonu obraćanja često postoji naglašen osećaj urgencije, pritiska da se nešto mora što pre učiniti. Već to treba da Vam bude signal da zastanete i razmislite, pre nego da učinite bilo šta što se od Vas u poruci traži.

Primeri phishinga:

  • Potreba da se izmeni neki lični podatak jer je ugrožen (traže da ažurirate ili verifikujete neke Vaše lične podatke podatke, igrajući na strah od prevare ili štete ukoliko to ne uradite);
  • Poziv da se uplate neka sredstva ili pošalju podaci sa platne kartice (kako bi se navodno otključala neka povoljnost/pogodnost za Vas);
  • Hitno preuzimanje neke stvari, jer postoji navodno kašnjenje u preuzimanju (ukoliko očekujete neki paket možete pomisliti da se poruka odnosi na njega).

Ono što će Vam pomoći da prepoznate da se radi o phishingu jeste što su nalozi sa kojih se prevaranti javljaju ponekad jako čudni, imaju neobičan naziv i/ili profilnu sliku. Pogledajte primer sa društvenih mreža, jasno se vidi da profil koji je postavio ovu sliku nije zvanični KupujemProdajem profil:

Takođe, tekst stranice na koju Vas šalju često sadrže pravopisne greške i jezičke nepravilnosti, a i sam link je čudan i obično ima neki umetnuti deo, budući da se radi o oponašanju validnog linka. Uvek proverite kako izgleda čitav URL i uporedite ga sa onim na stranici zvaničnog sajta. Dobro izanalizirajte ceo link, jer razlike mogu biti vrlo suptilne! 

Pogledajte primer lažnog PostExpress linka:

U ovakvim, a i slobodno možemo reći u svim situacijama na internetu, čuvajte lične podatke:

  • Ne delite lozinke, podatke sa platnih kartica ili verifikacione kodove.
  • Koristite različite lozinke za sve naloge.
  • Gde god je moguće koristite dvostepenu autentikaciju (2FA), ili neku vrstu autentikatora.
  • Budite veoma oprezni po pitanju skeniranja QR kodova koje Vam neko pošalje.

Što se tiče kartičnih podataka, pošto je to posebno bitan slučaj, na slici možete videti gde se nalaze podaci koje je važno da čuvate:

Ako ste dobili neku poruku u pogledu koje imate ikakvih nedoumica, ne odgovarajte na nju i nikako ne klikćite na linkove iz te poruke, već kontaktirajte našu podršku i sačekajte da Vam odgovorimo.

Da li Vam je ova informacija pomogla?

Niste našli odgovor? Pogledajte srodna pitanja