Kako da ocenite korisnika na KupujemProdajem?

Ocene i komentari na KupujemProdajem su Vaš “dobar glas” na internetu, tako da je ocenjivanje veoma bitno, bilo da ste kupac, bilo da ste prodavac. U ovom tekstu ćete naći nekoliko važnih uputstava za ocenjivanje. Ako se tih uputstava budete pridržavali, uz dobre oglase koje postavljate na portal, kao i savestan odnos prema svojim klijentima, s vremenom će se Vaš dobar glas veoma pozitivno odraziti na količinu i kvalitet Vaših kupoprodaja na KP.

Prvo i osnovno, da biste mogli da ocenite korisnika potrebno je da ste sa njim imali prepisku KP Porukama. Neophodno je da je ona bila obostrana, to jest, da ste i Vi i korisnik koga ocenjujete slali poruke, kao i da od poslednje razmene poruka nije prošlo više od 30 dana.

Pozitivna ocena

Ako ste zadovoljni kupoprodajom koju ste sa korisnikom obavili preko KP, ocenite ga pozitivno i na taj način i sa ostalim korisnicima podelite svoje dobro iskustvo. Da biste pozitivno ocenili korisnika, neophodno je da ste sa njim zaista ostvarili kupoprodaju, jer bez obavljene kupoprodaje pozitivna ocena neće imati osnova.

Poruke ocenite

Uđite u prepisku KP Porukama koja je prethodila obavljenoj kupoprodaji. Kliknite na strelicu u gornjem desnom uglu. Otvoriće se oglasni sažetak sa mini menijem. Kliknite na Ocenite i otvoriće se stranica za unos ocene. Ukoliko koristite desktop računar, u otvorenoj prepisci ćete imati direktan tekstualni link – Ocenite.

Oglas pitanja

Izaberite oglas u vezi sa kojim ste obavili kupoprodaju i čekirajte odgovor na svako od tri ponuđena pitanja. Kako ne postoji neposredan izbor tipa ocene, sistem automatski izračunava pozitivnu ocenu ako na sva tri pitanja izaberete “Da”. Kako u pojedinim segmentima obavljene kupoprodaje ponekad može imati prostora za napredak, iako ste u globalu zadovoljni, ocena će biti pozitivna i u slučaju da na jedno od pitanja izaberete odgovor “Da”, na drugo “Može bolje”, a na treće “Ne”.

Tekst ocene

Unesite tekst kojim bliže dočaravate Vaše zadovoljstvo obavljenom kupoprodajom. 

Ocenite potvrdi

Kliknite na Ocenite. Otvoriće se iskačući prozorčić sa potvrdom da zaista želite da ocenite korisnika. 

Ocena objavljena

Nakon što potvrdite ocena će biti objavljena.

Ukoliko ste Vi prvi pisali korisniku na oglas, Vaše svojstvo u kupoprodajnom odnosu će po pravilu biti zabeleženo u oceni kao kupac. Ukoliko je korisnik prvo Vama pisao, dakle, ako se on javio na Vaš oglas, onda će Vaša ocena biti zabeležena u svojstvu prodavca. Na ovo se naknadno ne može uticati, pa obratite pažnju. 🙂

Takođe, imajte u vidu da istog korisnika možete oceniti samo jednom u sedam dana, kao i da važi pravilo jedna konverzacija – jedno ocenjivanje (ako ste jednom ocenili korisnika, iz te konverzacije više nećete moći da ga ocenite).

Negativna ocena

Ukoliko ste nezadovoljni saradnjom sa korisnikom, možete ostaviti i negativnu ocenu.

Poruke ocenite

Uđite u prepisku sa korisnikom kojeg želite oceniti. Kliknite na strelicu u gornjem desnom uglu. Otvoriće se oglasni sažetak sa mini-menijem. Kliknite na Ocenite i otvoriće se stranica za unos ocene. 

Oglas pitanja

Izaberite oglas za koji dajete ocenu. Čekirajte odgovor na svako od tri ponuđena pitanja. Sistem automatski izračunava negativnu ocenu ako na sva tri pitanja čekirate “Ne”, ali će ocena biti negativna i ako čekirate jedno “Ne”, i dva “Može bolje”.

Tekst ocene

Unesite tekst ocene. Imajte u vidu da je ocena javna, stoga je neophodno da napišete tekst kojim na koncizan, konkretan i jasan način objašnjavate razlog negativnog ocenjivanja korisnika. 

Primera radi, neki od razloga za negativno ocenjivanje mogu biti:

  • ako Vam je prodata stvar koja nije u skladu sa opisom iz oglasa;
  • ako kupac nije uplatio dogovoreni iznos;
  • ako kupac nije preuzeo pošiljku;
  • ako se korisnik nije pojavio na dogovorenom mestu bez blagovremenog obaveštenja;
  • ako ste imali dogovor sa korisnikom koji bez opravdanog razloga i bez blagovremenog obaveštavanja o nemogućnosti ispunjenja nije ispoštovan;
  • ako je postojala jasna i izričita rezervacija od koje je druga strana odustala.

Napomena 1: Negativna ocena data za slučaj kada korisnik nema na stanju oglašeni predmet, neće biti objavljena. Na primer, pitali ste prodavca da li ima predmet na stanju, blagovremeno Vas je obavestio da nema, a Vi ga ocenili negativno.

Napomena 2: Namerno negativno ocenjivanje bez prethodno obavljene kupoprodaje, ili bez prekršenog dogovora, je strogo zabranjeno. Takve ocene neće biti objavljene, a davalac će biti sankcionisan.

Razumemo da okolnosti koje su prethodile negativnom ocenjivanju nisu idealne, ali naglašavamo da je bilo kakvo unošenje uvredljivog sadržaja kao i objavljivanje tuđih ličnih podataka najstrože zabranjeno i da može dovesti do suspenzije naloga.  

Ocenite potvrdi

Kliknite na Ocenite. Otvoriće se iskačući prozorčić sa potvrdom da zaista želite da ocenite korisnika, ali će ovde stajati i upozorenje da se ocena proverava, kao i da je davanje zlonamerne ili neistinite ocene kažnjivo. Kliknite na Potvrdi i ocena će otići na proveru administraciji. 

Negativna verifikacija

Ukoliko je Vaša negativna ocena osnovana i jasno sročena, biće aktivna na nalogu korisnika najkasnije u roku od 48 časova.

Odgovor na negativnu ocenu

Ukoliko ste negativno ocenjeni, a želite da kažete koju u svoju odbranu, jedini način na koji možete to uraditi je tako što ćete dati odgovor na ocenu. 

Otvorite svoje ocene i kliknite na negativnu ocenu koju ste dobili. Kliknite na opciju Odgovori. Unesite tekst odgovora tako da na jasan i koncizan način navodite zašto se ne slažete sa negativnom ocenom koju ste dobili. Vodite računa da je unošenje uvredljivog sadržaja kao i objavljivanje tuđih ličnih podataka najstrože zabranjeno

Pošalji potvrdi

Kliknite na strelicu za slanje odgovora. Otvoriće Vam se iskačući prozorčić sa napomenom da nećete moći više odgovor da ispravljate, kao i sa potvrdom da zaista želite da pošaljete taj i takav odgovor. 

Odgovor objavljen

Odgovor će otići administraciji na proveru i ako je sve u redu s njm, biće objavljen najkasnije u roku od 48 časova.

To je to!

Pomoćkontakt

Ukoliko se javi neki problem prilikom ocenjivanja, možete uvek kontaktirati našu podršku preko opcije Pomoć i kontakt.

Želimo Vam što više pozitivnih ocena 🙂

Da li Vam je ova informacija pomogla?

Niste našli odgovor? Pogledajte srodna pitanja