SavetiKako da uspešno prodajete preko KP

Kako da uspešno prodajete preko KP

Ukoliko želite da posebno istaknete svoj oglas, povećate mu broj pregleda i samim tim još brže dođete do kupaca, na raspolaganju su Vam plaćene KP Promocije. U ovom tekstu možete pročitati koje sve promocije postoje i kako Vam mogu pomoći da prodajete još brže i uspešnije.

Više pregleda – brže prodaje

Promovisani oglas

Doprinos promocija najbolje možete videti na primeru oglasa sa slike.  Zahvaljujući promocijama Na vrhu grupe i Istaknut oglas, ovaj oglas je:

  • Sačuvao broj pratilaca i pregleda – viđen je 23.167 puta. Sačuvan broj pregleda i pratilaca ukazuje na interesovanje koje korisnici pokazuju, što uz pozitivne ocene daje signal potencijalnim kupcima da se radi o ozbiljnom i pouzdanom prodavcu. 
  • Na prvoj strani u svojoj grupi i primetniji zbog plave boje kojom je istaknut, te novi kupci brzo i lako dolaze do njega.

Vrste promocija

Četiri osnovne KP Promocije su:

Dalje možete pročitati kako svaka od njih doprinosi prodajama.

Pretraga+Na vrhu

Uz promociju Pretraga+Na vrhu, Vaš oglas će biti među prvima kada kupci pretražuju reči iz naslova oglasa, i na vrhu liste oglasa, u grupi u kojoj želite. Tako će Vaš oglas ostvariti i do 14 puta više pregleda.

Kada aktivirate ovu promociju, Vaš oglas će se, u narednih 7 dana:

  • Garantovano nalaziti među prvim rezultatima pretrage – na primer, u listi oglasa koju kupac dobije kada u polje za pretragu ukuca “Stolovi i stolice” (naravno, ukoliko se ove reči nalaze u naslovu Vašeg oglasa)
  • Garantovano nalaziti na prvoj strani, odnosno na jednoj od prvih 20 pozicija grupe u kojoj je postavljen – na primer, u grupi Stolovi i stolice, kategorije Nameštaj.

Ukoliko je svih 20 dostupnih pozicija željene grupe popunjeno, nećete biti u mogućnosti da aktivirate promociju dok se barem jedno mesto ne oslobodi. 

Nakon isteka ove promocije, oglas se automatski obnavlja uz zadržavanje broja pregleda i pratilaca, a oni, kao što smo rekli, ukazuju na interesovanje koje korisnici pokazuju i daju signal da se radi o ozbiljnom prodavcu. 

Pretrga+Na vrhu

U rezultatima pretrage (slika levo) i u listi oglasa (slika desno), u donjem desnom uglu oglasnog sažetka, nalaze se oznake promocija koje su za taj oglas aktivirane. U slučaju promocije Pretraga+Na vrhu, to su strelica i lupa.

Na vrhu grupe

Kao što joj samo ime kaže, promocija Na vrhu grupe će Vaš oglas staviti na vrh liste oglasa, u grupi u kojoj želite. Praksa je pokazala da su oglasi za koje se aktivira promocija Na vrhu i do 10 puta gledaniji od standardnih. 

Kada aktivirate ovu promociju, Vaš oglas će se, u narednih 7 dana, garantovano nalaziti na prvoj strani, odnosno na jednoj od prvih 20 pozicija grupe u kojoj je postavljen. Kao i u slučaju promocije Pretraga+Na vrhu, nećete moći da aktivirate ovu promociju ukoliko je svih 20 dostupnih pozicija popunjeno, dok se barem jedno mesto ne oslobodi. 

Nakon isteka promocije, oglas se automatski obnavlja uz zadržavanje broja pregleda i pratilaca.

Promocija Na vrhu grupe

U donjem desnom uglu oglasnog sažetka nalazi se strelica koja označava da je za dati oglas uključena promocija Na vrhu grupe.

Prioritetni oglas

Kada aktivirate ovu promociju Vaš oglas će imati prioritet u odnosu na oglase sa standardnom vidljivošću u okviru svoje grupe. Biće uvek prikazan ispred njih, a odmah ispod oglasa koji imaju aktiviranu promociju Na vrhu, ukoliko ih ima u odabranoj grupi. 

Promocija Prioritetni oglas traje 3 dana i praksa je pokazala da u tom periodu omogućava do 5 puta veći broj pregleda oglasa. I u ovom slučaju se nakon isteka promocije oglas automatski obnavlja. 

Promocija Prioritetni oglas

Zvezdica u donjem desnom uglu oglasnog sažetka nam pokazuje da je za ovaj oglas aktivirana promocija Prioritetni oglas.

Istaknut oglas

Kada aktivirate ovu promociju Vaš oglas će biti obeležen plavom bojom, kako bi se izdvojio od ostalih oglasa na stranici i bio uočljiviji kupcima. Promocija traje shodno trajanju oglasa u grupi, na primer, u grupama gde je trajanje oglasa 30 dana promocija će Vam biti aktivna 30 dana. Po isteku promocije oglas automatski biva obnovljen. 

Promocija Istaknut oglas

Na slici možete videti da isti oglas koristi čak tri promocije – Istaknut oglas (plava boja), Prioritetni oglas, i Link u oglasu.

Dodatne opcije za brže prodaje

Prodaje možete dodatno ubrzati, koristeći neku od sledećih opcija:

Promocija Link u oglasu Vam omogućava da u tekst oglasa dodate link na koji se može kliknuti. Ovo Vam može biti korisno ukoliko želite da omogućite korisnicima da posete Vaš sajt, ili bilo koji drugi vid internet sadržaja koji koristite za promociju i prodaju Vaših proizvoda ili usluga. Promocija traje shodno trajanju oglasa u grupi.

Promocija Link u oglasu

Oznaka za link, koja se nalazi u donjem desnom uglu oglasnog sažetka, pokazuje da ovaj oglas sadrži link.

Video u oglasu 

Promocija video u oglasu je posebno interesantna za one koji nude usluge, mada mogu da je iskoriste svi korisnici koji žele da svoju oglasnu poruku prenesu na efektniji način. 

Podržani su YouTube, Vimeo i Facebook linkovi za video klipove, koji se unose u za to predviđeno polje. Video klip koji planirate da postavite u oglas morate prethodno da postavite na neku od navedenih video platformi. Promocija traje shodno trajanju oglasa u grupi,

Promocija Video u oglasu

Kao i kod ostalih promocija, oznaka za Video u oglasu se nalazi u oglasnom sažetku. Listajući oglase, korisnici lako uočavaju koji od njih sadrže video.

Obnova oglasa

Obnova oglasa je vrlo korisna opcija koja:

  • Aktivne oglase vraća među prve u grupi – obnavlja im poziciju
  • Vreme trajanja oglasa (i aktivnih i parkiranih) pokreće ispočetka – obnavlja im trajanje
  • Čuva ostvareni broj prikaza, pratioce, poruke, kao i poziciju oglasa u Google pretrazi

To je to – šta dalje?

Uplatite KP Prepaid kredit i iskoristite sve prednosti promocija. Za brz prelaz na KP i ulatu kredita, kliknite na dugme ispod:


Korak po korak uputstvo za aktivacije promocija: Kako da aktivirate KP Promocije.
Saveti za pravljenje dobrog oglasa: Kako da napravite oglas koji privlači kupce.

Srećne prodaje Vam želimo! 🙂