NovostiRekli ste nam: Šta je najvažnije za dobar oglas

Rekli ste nam: Šta je najvažnije za dobar oglas

Početkom godine smo sproveli istraživanje u kojem je učestvovalo blizu 500 KP korisnika, što prodavaca, što kupaca. Došli smo do zanimljivih uvida na mnoge teme, a predstavljanje rezultata počinjemo oglasima. Pitali smo vas šta je najvažnije za dobar oglas. Rekli ste – poverenje.

Uspešne prodaje i kupovine zavise od poverenja. Otkrili smo toplu vodu, moglo bi se reći! Zato smo u ovom istraživanju “rastavili” tipičan KP oglas na sastavne delove, u nameri da shvatimo šta najviše utiče na izgradnju poverenja i uspešnost oglasa. Evo šta ste rekli:

Šta je najvažnije za dobar oglas
Prosečne ocene faktora dobrog oglasa

Hiljadu je načina da se napravi KP oglas – ali neki daju znatno bolje rezultate od drugih. Prodavci su istakli fotografije kao najznačajniji element oglasa koji privlači kupca.

Kupci takođe visoko kotiraju slike u oglasu, ali jedan drugi faktor je za njih znatno važniji kada se odlučuju za kupovinu: Ocene prodavca. Odmah nakon toga, i jedni i drugi ističu konkurentne cene, a zatim sledi i opis oglasa.

Ako prodajete na KP, poruka je jasna. Slike su veoma bitne, ali Vaše Ocene su najvažniji faktor. One najdirektnije prikazuju Vašu reputaciju i grade poverenje budućih kupaca. Jednostavno – uz više pozitivnih Ocena, brže ćete prodati.

Različiti pogledi na to šta je najvažnije su nas naveli da detaljnije ispitamo temu reputacije, o čemu će biti više reči u idućim tekstovima na ovu temu.

15 saveta iskusnih korisnika: naslov, opis, fotografije

Dobili smo i stotine konkretnih saveta za ključne delove oglasa. Ovo je zapravo “blago”, mudrost proistekla iz prakse: neki od naših sagovornika su na KP preko 10 godina!

Izdvojili smo dobre predstavnike najčešćih saveta, koje prenosimo u njihovom autentičnom obliku:

Top 5 saveta za dobar naslov oglasa

  • kratak i jasan, jednostavan, da se odmah vidi o čemu se radi
  • ključne reči za pretragu, da tačno odražava šta se prodaje, tj. da se može lako naći u pretraživaču
  • precizan, konkretan, ne uopšten
  • kristalno jasno napisano šta se prodaje, bez dugih oznaka koje kupac ionako ne razume, i bez suvišnih reči, na primer NOV NOV NOV
  • tačan naziv proizvoda, proizvođača i model

Top 5 saveta za dobar opis oglasa

  • detaljan opis proizvoda, navedene mane, starost i neka vrsta istorije ukoliko je polovan deo 
  • da bude iskren i realan prikaz predmeta, da se vidi da se prodavac potrudio a ne samo stavi dve-tri reči u opisu i kraj
  • samo istina bez okolišanja i ustaljenih fraza, tačan i precizan opis sa specifikacijama i merama, taksativno i jednostavno navodi informacije i osobine predmeta
  • opis koji odgovara proizvodu, a ne kopiran odnekud, i da ne da budu šablonski tekstovi kod svih oglasa istog prodavca
  • uredno formatiran, gramatički i pravopisno tačan

Top 5 saveta za dobre fotografije

  • autentične slike predmeta koji se prodaje
  • lično fotografisane, reprezentativne slike predmeta, a ne preuzete sa interneta
  • što više slika sa svih strana, dobrog kvaliteta, u krupnom kadru
  • kvalitetne slike na dobrom svetlu, da prikazuju sve specifične detalje i eventualne nedostatke, trenutno stanje predmeta ako je polovno
  • da može da se zumira i dobro pogleda, da nisu mutne i da je predmet slikan sa svih strana 

Zaključak: Ispričajte priču, izgradite poverenje

Dobar oglas je, kažu korisnici, pre svega verodostojan: kroz opis i fotografije iskreno prikazuje sve prednosti i mane proizvoda. Osećaj verodostojnosti je kupcima naročito važan za polovne stvari. Takođe, dobar oglas često priča priču, prenoseći novom vlasniku sve što treba da zna o predmetu prodaje – otkriva mu dušu 🙂

Najbolja praksa kaže da dobro „skockan“ oglas zrači poverenje: naslov koji nedvosmisleno pokazuje o čemu se radi, opis koji se lako čita i sve govori bez preterivanja, jasne i raznovrsne slike. Kada se prodavac potrudi oko svakog detalja, to šalje jasan pozitivan signal kupcima.

I za kraj – jasno je da su upravo Ocene “valuta” poverenja, jer se kupci najviše oslanjaju na njih.

Bonus: važnost naslova oglasa

Naslov oglasa je, očekivano, završio na začelju naše “tabele”. Njegova važnost se ogleda na drugi način. Pogledajmo kako korisnici najčešće počinju svoju posetu KupujemProdajem.

Kako najčešće počinjete posetu KP-u
Dva od tri anketirana korisnika počinju posetu KP-u pretragom

Pretraga na KupujemProdajem zaista jeste pametna i koristi mašinsko učenje da ponudi sve relevantne rezultate (probajte da namerno “omašite” slovo u pretrazi i uverite se!). Opet, oglasi koji u svom naslovu sadrže baš one reči koje je korisnik uneo u pretraživač će imati najveću šansu da budu na vrhu rezultata.

Džabe lepe slike i sjajna reputacija, ako Vam je oglas “zatrpan” u masi drugih rezultata.

Nastavićemo ubuduće da s vama delimo korisne uvide iz istraživanja koje sprovodimo, a do tada, pročitajte i:
Kako da napravite oglas koji privlači kupce
Kako da uspešno prodajete preko KP