SavetiKako da bezbedno kupujete i prodajete preko KP

Kako da bezbedno kupujete i prodajete preko KP

Dragi naši, Internet kupoprodaja je generalno bezbedna, ali ipak malo opreza nije na odmet!

Odvojite malo vremena da pažljivo iščitate ove savete, mogu vas poštedeti nekih neprijatnih situacija koje bi učinile iskustvo kupoprodaje preko našeg portala manje ugodnim.

Kupovina

Kada kupujete preko KP, razmislite da li je nešto možda “previše dobro da bi bilo istinito”, na primer da li je cena previše niska da bi bila realna. 

Ukoliko prodavac traži uplatu celog ili manjeg iznosa unapred i mimo tekućeg računa u banci, budite obazrivi. 

Izbegavajte trgovinu sa ljudima koji bez objektivnog razloga odbijaju da se sa Vama lično vide ili čuju telefonom, ili koji ne žele da Vam saopšte svoje ime i prezime. 

Pre nego što od nekog nešto kupite, dobro se raspitajte o tome što kupujete i, ako je moguće, o onome od koga kupujete.  Pitajte da li je proizvod originalan. 

Pogledajte da li prodavac ima ocene drugih korisnika, i kakve su. Na primer, veliki broj pozitivnih ocena povoljno govori o reputaciji prodavca.

KP ocene

Na primeru sa slike iznad možete videti korisnika koji se na KP registrovao 2010. godine i od tada dobio 733 pozitivne ocene (nijednu negativnu), što nam govori da se radi o prodavcu sa jako dobrom reputacijom.

Ove informacije se nalaze odmah ispod opisa oglasa koji gledate, ako koristite Aplikaciju ili Mobilni sajt, ili na početku otvorenog oglasa, ukoliko koristite Desktop sajt. Klikom na ocene otvorićete sve ocene tog korisnika, a najnovije ocene oglašivača nalaze se i u samom oglasu (slika desno).

Dalje, insistirajte na obostranoj komunikaciji KP Porukama.

KP poruke

KP poruke ostavljaju pisani trag, što nam je od velike pomoći u slučaju da nešto pođe neželjenim tokom. Osim toga, obostrana komunikacija KP Porukama je neophodan uslov za ocenjivanje.

Pošto je KupujemProdajem orijentisan ka Srbiji i u izvesnoj meri na prostor bivše Jugoslavije, budite posebno oprezni kada stupate u kontakt sa licima koja Vam se obraćaju iz inostranstva (posebno van ex-Yu), ali i sa onima koji iz Srbije komuniciraju na engleskom jeziku. Ne uplaćujte novac licima u inostranstvu preko Western Union-a ili drugih organizacija za prenos novca. Ne odajte takvim licima broj Vašeg bankovnog računa, ni ostale lične podatke. Obratite pažnju i na to da Vam iz inostranstva neko može poslati i lažan ček.

Ne upuštajte se u prepisku i ne obavljajte kupoprodaju sa korisnicima koji insistiraju na komunikaciji preko e-maila, posebno ako Vam se obraćaju na engleskom jeziku, ili “krnjem” Google Translate srpskom. Takvi najčešće pišu preko KP Poruka, ali im nisu strani ni drugi kanali komunikacije poput SMS, Viber, WhatsApp. Nikako im ne pišite na e-mail adresu koju su Vam poslali jer tu osim prevare nema ništa za Vas!

Prodaja

Manje-više sve što smo pomenuli kod kupovine može se primeniti i ako ste prodavac. 

Vodite računa o tome kome prodajete, trudite se da uspostavite kontakt sa tom osobom, bilo telefonski, bilo lično i obratite pažnju na ocene i komentare koje su za tog korisnika dali drugi korisnici portala. Nemojte slati slike vaših ličnih dokumenata drugom korisniku portala. 

Pomoć i kontakt

Na kraju, pozivamo Vas da prijavite sve sumnjive situacije našoj podršci, i na taj način pomognete da zaštitimo i druge korisnike. 

To možete uraditi pomoću forme Predlog Problem Kontakt, koja se nalazi u donjem desnom uglu na Desktop sajtu, ili u meniju Moj KP pod nazivom Pomoć i kontakt, ukoliko koristite mobilni telefon.

Za detaljniji pregled situacija u kojima treba da budete na oprezu, kao i za neke primere mogućih prevara, pogledajte i naš Vodič za bezbednu trgovinu.

Ostanite bezbedni, želimo Vam puno uspešnih kupovina i prodaja 🙂