SavetiKako da bezbedno kupujete i prodajete na KupujemProdajem

Kako da bezbedno kupujete i prodajete na KupujemProdajem

Internet kupoprodaja je bezbedna dok god joj pristupamo kao i kupoprodaji van interneta – zdravorazumski razmotrimo od koga, šta i kako kupujemo.

Saveti ispod će vam pomoći da bezbedno kupujete i prodajete na KP! 🙂

Signali pouzdanosti

Na KP ćete lako pronaći nekoliko signala pouzdanosti korisnika: ocene, oznaku Verifikovani račun kao i informaciju o tome kako prodavac odgovara na KP Poruke.

Ove informacije se nalaze odmah ispod opisa oglasa koji gledate, ako koristite aplikacije ili mobilni sajt, ili na početku otvorenog oglasa, ukoliko koristite desktop sajt.

Obratite pažnju: Ukoliko je korisnik nov ili retko koristi KP, moguće je da neće imati sve navedene informacije. To ne znači da ne treba da sarađujete sa njim, već da kupoprodaji pristupite opreznije, imajući u vidu sve savete koje ćete naći dalje u tekstu.

  1. Ocene Pogledajte da li korinsik ima ocene drugih korisnika i kakve su. Veliki broj pozitivnih ocena jako povoljno govori o njegovoj reputaciji.
  2. Oznaka Verifikovani račun – Vidljiva je u kod oglašivača za koga je KP verifikovao postojanje uplate na KP Prepaid sa aktivnog bankovnog računa, a u slučaju firmi / preduzetnika, verifikovao saglasnost Poreskog Identifikacionog Broja (PIB).
  3. Profesionalnost – Procenat KP Poruka na koje korisnik odgovara kao i brzina odgovora na njih su još jedan pokazatelj profesionalnosti prodavca.

Komunikacija sa drugim korisnicima

KP Poruke su najzastupljeniji vid komunikacije između KP korisnika jer:

  • omogućavaju ocenjivanje: možete dati ili dobiti ocenu tek nakon razmene KP Poruka sa drugim korisnikom (kako da ocenite drugog korisnika pročitajte u tekstu ovde),
  • tekst i slike su na jednom mestu: čuvate pisani trag dogovora sa drugom stranom, za sve svoje kupovine i prodaje,
  • povećavaju bezbednost: nema potrebe da delite svoj broj telefona.
KP poruke

Obratite pažnju: Kada neko insistira da mu date broj telefona i komunikaciju nastavite na Viberu ili WhatsAppu. Takođe, najbolje je da ne komunicirate sa licima koja vam se obraćaju iz inostranstva i komuniciraju na engleskom jeziku ili lošem srpskom. Ne nastavljajte kupoprodaju kada vam traže podatke koji nisu potrebni za postizanje dogovora, poput e-mail adrese, kartičnih podataka i slično.

Plaćanje

Ukoliko prodajete, imajte na umu da kupcu nije potrebno ništa više od broja vašeg tekućeg računa kako bi izvršio uplatu.

Kada kupujete preko KP, razmislite da li je nešto možda “previše dobro da bi bilo istinito”. Na primer, da li je cena previše niska da bi bila realna. Ukoliko prodavac koji nije firma traži uplatu celog ili manjeg iznosa unapred, budite obazrivi. Ne uplaćujte novac licima u inostranstvu preko Western Union-a ili drugih organizacija za prenos novca.

Obratite pažnju: Nikada ne ostavljajte podatke o svojoj platnoj kartici na neproverenim sajtovima, ne šaljite ih putem Vibera, WhatsAppa ili preko KP Poruka, i ne otvarajte nepoznate linkove. Više o čuvanju podataka pročitajte ovde.

Slanje i preuzimanje proizvoda

Proizvod može biti dostavljen kurirskom službom, ukoliko obema stranama to odgovara. Kako da koristite kurirske službe pročitajte u tekstu ovde.

Ukoliko je potrebno da se nađete, da kupac uživo pogleda ili preuzme proizvod, uradite to na javnom mestu, gde ima drugih ljudi. Tako bezbrižno obavite kupoprodaju van svog doma.

Obratite pažnju: Kada je susret uživo potreban, ali ga druga strana izričito izbegava, najbolje je da odustanete od daljih dogovora.

Kako mi komuniciramo sa vama

Mi Vam se obraćamo putem sistemskih obaveštenja, KP Poruka i e-mailova.

Ukoliko primite e-mail sa adrese kupujemprodajemadmin@gmail.com ili neke druge nalik toj, nemojte odgovarati, pogotovo ako vam traže podatke o vašem KP nalogu ili bilo koje lične podatke. Mi vam nikada nećemo tražiti da šaljete osetljive podatke na ovaj način.

Obratite pažnju: Sve e-mail poruke vam šaljemo isključivo sa adresa koje se završavaju sa @kupujemprodajem.com a u KP Porukama koje dobijate od nas pošiljalac je uvek KP tim (kao na slici).

Pomoć i kontakt

Na kraju, ukoliko vam se bilo šta učini sumnjivo, prijavite situaciju našoj podršci. Tako ćete nam pomoći da čuvamo KP i održavamo ga bezbednim za sve.

KP podršku možete kontaktirati pomoću forme Predlog Problem Kontakt, koja se nalazi u donjem desnom uglu na Desktop sajtu, ili u Moj KP > Pomoć i kontakt, ukoliko koristite mobilni telefon.

Ostanite bezbedni, želimo vam puno uspešnih kupovina i prodaja! 🙂